Savezništvo s medijima u prevenciji ovisnosti

„Jesu li nam mediji saveznici ili?“ – bilo je glavno pitanje za diskusiju i razmjenu iskustava iz prakse među stručnjacima tijekom grupnog rada na grupnom radu prve konferencije Mreže za socijalno i emocionalno učenje unutar projekta „Online i uživo – program prevencije na svim platformama“ održane u travnju 2024. godine.

Stručnjaci i praktičari iz sustava odgoja i obrazovanja te sustava socijalne skrbi se slažu da mediji imaju ulogu saveznika i partnera u promociji njihova rada, ali njihova dosadašnja iskustva se razlikuju.

Naime, dionici iz sustava socijalne skrbi smatraju da su u odnosu na njihovu struku mediji nerijetko „prokazivači“, da ih se prikazuje kao krivce, uhljebe i neradnike te da javnost uopće nije upoznata s njihovim opisom posla, znanjem, ulogom i odgovornosti koju imaju. Svjesni su, s jedne strane, odgovornosti koju imaju u takvom medijskom prikazu jer ne izlažu javno svoja iskustva, stavove i razmišljanja, ali ističu da ih u tome priječe brojna zakonska ograničenja. Također, izostanak sustavne podrške smatraju velikim problemom i uzrokom izrazito loše percepcije struke u medijima i javnosti. Stručnjaci i praktičari iz odgojno-obrazovnog sustava imaju slično iskustvo kada je riječ o podršci u medijskom prikazu njihovog rada i izazova s kojima se susreću svakodnevno. Ipak, većina s medijima uspijeva ostvariti partnersku suradnju zahvaljujući specijaliziranim novinarima i emisijama koje proizvode s ciljem promoviranja važnosti odgoja i obrazovanja u društvu.

Potrebu za osnaživanjem suradnje s medijima su iskazali stručnjaci iz sustava predškolskog odgoja i obrazovanja jer su uvjereni kako ih javnost doživljava isključivo kao „čuvare djece“, bez imalo znanja o njihovom obrazovanju i odgojno-obrazovnim programima koji se provode u ustanovama za predškolski odgoj.

Svi stručnjaci su se složili da se moraju nametnuti u javnosti upravo kao to što jesu – relevantni sugovornici u svom području, a ne osobe među kojima će se tražiti „krivci“ kada se kroz medije razgovara o određenom problemu.

Programske aktivnosti programa “Online i uživo – program prevencije na svim platformama” provode se uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva. Sadržaj dokumenta u isključivoj je odgovornosti Udruge i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Ministarstva zdravstva.